Orthomoleculair arts: het verschil tussen deze en een gewone arts

Een Orthomoleculair arts verschilt in veel opzichten van een ‘gewone’ arts. Allereerst kan gezegd worden dat, wanneer je naar een Orthomoleculair arts gaat, deze zal gaan kijken naar jouw lichamelijke klachten. Maar een Orthomoleculair arts kijkt ook naar andere mogelijke aspecten betreffende jouw (gezondheids)probleem. De Orthomoleculair arts kijkt namelijk ook naar jouw eventuele emotionele problemen en hij of zij zal onder andere nauwkeurig willen onderzoeken en weten wat jij binnen krijgt aan voedsel en drinken (voedingsstoffen). Het is daarbij ook belangrijk of er voedingsmiddelen bestaan, welke jij als patiënt slecht kunt verdragen. Heb je bijvoorbeeld buikpijn of last van misselijk- of vermoeidheid, dan kan dit een gevolg zijn van een bepaald voedingsmiddel, hetgeen jouw lichaam niet goed kan verteren en/of verdragen. Het is daarom in sommige gevallen raadzaam te (laten) onderzoeken of er een tekort bestaat – of juist een overmaat – aan bepaalde (voedings)stoffen in het lichaam. Dit tekort – of overschot – kan worden gemeten middels een bloed- en/of urinetest. Een Orthomoleculair arts kan ook een ander soort onderzoek opperen, zoals bijvoorbeeld kinesiologie of een VEGA-test. Kinesiologie wordt ook wel ‘bewegingsleer’ genoemd en heeft te maken met de motoriek en een gezond evenwicht (lichaam en geest) binnen het menselijk lichaam. Bij een zogenaamde VEGA-test wordt veelal gebruik gemaakt van een apparaat, waarbij het lichaam op een eenvoudige wijze wordt ‘doorgemeten’, betreffende de lichaamsfuncties en of deze werken zoals deze ‘normaal’ gesproken horen te werken. Een Orthomoleculair arts onderwerpt jou aan een onderzoek zoals deze arts normaliter werkt en zoals jij deze wenst, met als doel te komen tot een mogelijke oplossing van jouw (gezondheids)probleem.

Hoe gaat een Orthomoleculair arts te werk?

Wanneer jij besluit hulp in te schakelen en/of een bezoek te brengen aan een Orthomoleculair arts, zal deze jou begeleiden in het vinden van de oorzaak van de reden van jouw bezoek. In de praktijk is gebleken dat iedere Orthomoleculair arts te werk gaat zoals hij/zij dit de beste methode acht. Echter, er zijn een aantal punten en factoren welke de meeste Orthomoleculaire artsen in overeenkomen. Zo start de gemiddelde Orthomoleculair arts met een intakegesprek, hetgeen gezien kan worden als de beginstapjes van het consult. Tijdens een intakegesprek wordt veelal gekeken naar jouw ziektegeschiedenis en al het andere relevant zou kunnen zijn in verband met de klachten, waar jij mee te maken hebt. Naast de specifieke betreffende lichamelijke klachten, kijkt een Orthomoleculair arts ook vaak naar de psychische en emotionele gesteldheid. Deze is namelijk van belang binnen een (eventuele) behandeling. Ook wordt er vaak gekeken naar leefgewoonten zoals eet- en drankgebruik, slaapritme en uiterlijke kenmerken. Interne en externe factoren spelen namelijk een grote – en bepalende – rol wanneer het gaat om (gezondheids)klachten. Een intakegesprek duurt gemiddeld één tot twee uur, echter, ook dit hangt af van de handelwijze van de Orthomoleculair arts in kwestie. Na een intakegesprek word jij, indien nodig, doorverwezen voor een bloedonderzoek, welke meer duidelijkheid kan bieden betreffende de oorzaak van de door jou genoemde klachten. Op basis van dit intakegesprek wordt normaliter een voor jou op maat gemaakt behandelplan opgesteld. Binnen dit behandelplan staan veelal adviezen over gebruik van voeding, omdat voeding effect heeft op de gezondheid en de gezondheid weer effect heeft op de ziekte. Daarom is voeding – aldus de Orthomoleculair arts – allesbepalend, wanneer het gaat om welk ziekte(beeld) dan ook.

Mogelijke behandelmethodes van een Orthomoleculair arts

Een Orthomoleculair arts kan verschillende methodes van behandeling opperen. Dit kan te maken hebben met een dieet, een beperkter aantal voedingsadviezen of het gebruik van voedingssupplementen. Een Orthomoleculair arts probeert opnieuw balans te krijgen binnen jouw lichaam en doet dit door middel van (verhoogd gebruik van) vitaminen, mineralen, zogenaamde sporenelementen en aminozuren. Daarnaast kan zogenaamd ‘fytotherapie’ geopperd worden; dit houdt een dieet gebaseerd op vers plantmateriaal in. Ook Biotherapie en kruidenpreparaten kunnen worden aangeraden. Veelal hoef je niet te denken aan een streng dieet, maar slechts een aanpassing binnen uw leef- en eetpatronen. Tot slot kan een verandering in jouw levenswijze door de Orthomoleculair arts worden aangeraden; denk hierbij aan voldoende ontspanning en slaap, (meer) sportactiviteiten of andere vorm van beweging en het daardoor lekkerder voelen en goed in je vel komen te zitten. Want, aldus de Orthomoleculair arts; wanneer jij je geestelijk goed voelt, zal het lichaam in veel gevallen volgen.