Orthomoleculaire geneeskunde: wat kenmerkt deze vorm van genezen?

Voeding: dat is de grootste rol binnen de Orthomoleculaire geneeskunde. De wetenschap van de voeding stamt al van eeuwen geleden en beschikt over een speciale, geneeskrachtige werking. Denk bijvoorbeeld aan Hippocrates (460-377 v. Chr.), die meerdere malen de voordelen en mogelijkheden van geneeskrachtige voedingsstoffen benoemt en hanteert. En neem de quote van Maimonides (1135-1204), in welke hij zegt: ‘geen enkele ziekte kan door een dieet worden genezen, met andere middelen dient te worden behandeld’. Wellicht helaas, voor de aanhangers van de Orthomoleculaire geneeskunde, raakte dit beeld en deze visie op de achtergrond na een snelle opkomst van middelen als antibiotica na de tweede wereldoorlog. Waar antibiotica zichzelf bewees als middel tegen infectieziekten en daarmee werd gezien als een meer dan geslaagde en zeer effectieve behandelmethode, werd de invloed van voeding minder belangrijk en dus kwam de Orthomoleculaire geneeskunde op de achtergrond terecht. Echter, in het begin van de 20e eeuw werd ontdekt dat steeds meer gebreksziekten konden worden genezen – en in sommige gevallen zelfs voorkomen – door het gebruik en toedienen van één soort vitamine. Denk hierbij bijvoorbeeld aan scheurbuik, welke te voorkomen én te genezen bleek middels gebruik van Vitamine C. Dit gaf uiteraard een geheel nieuw inzicht en de Orthomoleculaire geneeskunde kreeg opnieuw aandacht. De Orthomoleculaire geneeskunde krabbelde – weliswaar gestaag – weer overeind. Dat voeding meer invloed heeft dan wellicht in eerste instantie werd gedacht, werd vanaf het jaar 1960 steeds duidelijker. Goede, gezonde en geschikte voeding geeft de gezondheid een boost en een goede gezondheid zorgt voor een kleinere of zelfs geminimaliseerde kans op ziekte. En zoals een bekend gezegde luidt; voorkomen is beter dan genezen. De Orthomoleculaire geneeskunde richt zich op dit ‘feit’.

Orthomoleculaire geneeskunde: de relatie tussen voeding en ziekten

Binnen de Orthomoleculaire geneeskunde wordt een behandelwijze gehanteerd, waarbij het streven voorop staat de persoon (patiënt) in kwestie zoveel mogelijk nuttige en nodige voedingsstoffen te laten binnenkrijgen. Daarnaast wordt in de Orthomoleculaire geneeskunde eveneens veel aandacht besteed aan een zo min mogelijke en liefst geen dosis schadelijke stoffen. Toch is het, helaas ook voor een uitermate gezond persoon, moeilijk of zelfs onmogelijk om via de voeding een optimale hoeveelheid aan bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen. Een goed voorbeeld hiervan betreft het foliumzuur. Zo wordt, ook door professionals binnen de Orthomoleculaire geneeskunde, toediening van extra foliumzuur aangeraden aan zwangere vrouwen. Dit verkleint de kans op geboorte met een zogenaamd open ruggetje. Er blijkt, vandaag de dag, een snel groeiend aantal wetenschappers welke haar focus legt op de Orthomoleculaire geneeskunde. Zo is het resultaat van een aantal – en steeds meer – wetenschappelijke onderzoeken, een uitkomst welke vertelt over een niet te verwaarlozen relatie tussen ziekten en het voedingspatroon van de mens. Zo is inmiddels meer dan duidelijk, dat slechte gewoonten betreffende voeding en drank een grote rol spelen bij het ontstaan van ziektes als bijvoorbeeld kanker, ouderdomsdiabetes en vormen van hart- en vaatziekten. De Orthomoleculaire geneeskunde handhaaft verschillende behandelmethodes, waaronder veelal één welke bestaat uti toediening van voedingssupplementen.

Behandelmethode en voedingssupplementen Orthomoleculaire geneeskunde

Binnen de Orthomoleculaire geneeskunde bevinden zich vele gespecialiseerde artsen met verschillende, maar voor patiënten op maat gemaakte behandelmethodes. De focus ligt op een dieet, een levensstijl- of patroon en/of het gebruik van voedingssupplementen. Zo worden er veelal behandelmethodes voorgeschreven waarbij gebruik wordt gemaakt van toediening van extra voedingsstoffen. Deze zogenaamde voedingssupplementen zijn tabletten of capsules, welke een hoog gehalte van bepaalde stoffen bevatten. Denk hierbij niet alleen aan vitamines, maar ook aan mineralen, essentiële vetzuren, aminozuren of enzymen. Naast het alom bekende gebruik van voedingssupplementen, wordt door artsen binnen de Orthomoleculaire geneeskunde ook veelal gebruik gemaakt van regulier geneeskundige behandelingen of bijvoorbeeld een vorm van homeopathie.